Vláda zriadila nový poradný orgán - radu na podporu exportu a investí

19.12.2012 Bratislava

Bratislava 19. decembra (TASR) - Vláda bude mať svoj ďalší poradný orgán. Stane sa ním rada na podporu exportu a investícií, ktorej prioritným cieľom je podpora vývozu a prílevu zahraničných investícií.

O jej zriadení dnes rozhodol kabinet, pričom schválil jej štatút. Zároveň zrušil rezortný koordinačný orgán ministerstva hospodárstva v oblasti proexportnej politiky - Proexportnú radu.

Nová rada bude zabezpečovať súčinnosť aktérov pôsobiacich v oblasti ekonomickej diplomacie, presadzovať a prezentovať obchodno-ekonomické záujmy.

Taktiež bude vláde odporúčať strategické rozhodnutia v medzinárodnej obchodnej spolupráci, hodnotiť služby, ktoré Slovensko prostredníctvom diplomatických misií v zahraničí poskytuje podnikateľom, ako aj schvaľovať teritoriálne priority rozvoja medzinárodnej obchodno-ekonomickej a investičnej spolupráce.

Okrem toho bude dozerať na výkon obchodno-ekonomických služieb štátu v zahraničí. Rada bude zložená zo zástupcov štátnych orgánov a inštitúcií, profesijných a zamestnávateľských zväzov a združení, podnikateľskej a akademickej obce.

Tvoriť ju budú dvaja predsedovia, ktorými sú ministri zahraničných vecí a hospodárstva, členovia s hlasovacím právom, členovia s poradným hlasom a tajomník.

V súčasnosti má vláda 15 poradných orgánov, s radou na podporu exportu a investícií ich bude 16.
 

Vyberte región